Zaterdag, 24 Juli 2021 Wat een prestatie.

Zoals gezegd, vandaag de dag van de preekstoel en vanavond slapen we terug op dezelfde camping. Het is tenslotte een lange en moeilijke wandeling. We vertrekken vanuit de camping om dan 4km berg opwaarts te wandelen richting vertrek van de echte wandeling.

Op staan doen we om 6h, ontbijtje, was en plas, en wij op de baan stipt 7h. Ik heb niet goed geslapen  wegens te koud. Ik heb de fout gemaakt door gewoon op het veldbed te slapen ipv er nog eerst een thermorest onder te leggen. De koude kwam van de grond, dus vanavond dezelfde fout niet maken. De 4km naar het vertrek van de echte wandeling doen we op 45min!!!. We beginnen het pad richting preekstoel en ik merk dat het in de laatste jaren (lees 30) heel hard verandert is. Houten bruggetjes, grote stenen om moeilijke passages te overbruggen. Blijkbaar hebben ze een paar jaar geleden een troep sherpa’s ingehuurd om de wandeling aan te passen, zonde. Dit neemt niet weg dat het, zelfs rond dit uur als zweten is om boven te geraken. Er komen zelfs al mensjes naar beneden, die waren er dus nog vroeger bij. Maar die zullen op de parking staan van de preekstoel. Een slordige €25.

Mede door Hans z’n gezang bereiken we de preekstoel klokslag 9h15. Ge zou van minder sneller gaan, al was het maar om er van af te zijn. Een tiental mensjes zijn ons voor, maar dat stoort ons niet. Hans trekt nog een stukje hoger om wat leuke foto’s te maken. (Die komen achteraf wel). We blijven op de preekstoel tot 11h. Spijtig dat het dal vol wolken zat, maar het was wel tof. Vermits ik alleen op de stoel zat kon ik bekijken hoe en toestroom van mensen even kwamen kijken, gsm in de hand, foto, foto, foto, online zetten en weg. Als wij vertrekken staat de preekstoel vol. Op onze terugweg komen we honderden mensen tegen die de zon dubbel zo hard zullen aanvoelen. Het is ondertussen z’n 26 graden op de stoel… . In het naar boven gaan zijn we voorbij 2 meertjes gekomen. Maar in de trance van Hans’ses liedjes hebben we die links en rechts laten liggen. BTW, Hans is ook nog steeds oud ijzer, koper …. aan het verkopen. Uiteraard in het naar beneden gaan kon Hans het niet laten om een frisse duik te nemen. Blijkbaar kan Hans zoiets niet links laten liggen, dus hij opteert voor het meertje aan de linkerkant van de wandelweg. We zetten onze weg verder tussen de honderden mensen die op loop schoentjes en een half litertje water boven hopen te geraken, en dat met temperaturen boven de 27 graden. Voor ons is het nog even van de parking naar de camping. We merken beide dat het tempo, al heel de dag misschien iets te hoog lag en besluiten om aan de ingang van de camping een ijsje te eten. Om klokslag 13h zitten we op de bank met reeds 26000 stappen op de teller. Moe, kapot, maar zeer voldaan.

We kruipen richting def en Hans legt zich even neer, ik doe dagboekje en sebiet een douchke. Avond eten maken en ons rustig bezig houden. Morgen een verplaatsing richting Bergen mbv 2 ferries.

Voila en tot de volgende.

Stappen : 26453. Temp : 27 graden. Wandeling W44 : Preikestolen fjellstue -Preikestolen